Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Pure is always stronger

All the darkness of the world cannot put out the light of one small candle




Λοιπον... σ' αυτο το αποφθεγμα πιστευω πολυ και το ξεχωρισα.


Οι λογοι ειναι πολλοι. Μπορεις να το ερμηνευσεις καθε φορα διαφορετικα. Αρχικα κριολεκτικα, Οσο μουντος, σκοτεινος και να ναι ο ουρανος, οσο βαθυ και απεραντο να ναι το συνμπαν ενα αστερι μπορει παντα να λαμπει και να γεμιζει με τις ακτινες του εστω λιγο απο τον χωρο, εστω και το ελαχιστο φως που διαθετει θα ξεχιθει στο σκοταδι χωρις κανεναν δισταγμο. Το σκοταδι ολοκληρου του κοσμου ειναι αδυναμο να εμποδισει την πιο χλωμη λαμψη ενος μικρου κεριου. Αυτο δεν μπορει κανεις να το αμφισβητησει.


Τωρα αν παρομοιασουμε το καλο με το φως, το σκοταδι με το κακο, θα καταλαβουμε πως το κακο υπαρχει παντου γυρω μας, το συναντουμε συχνα και πολλες φορες, ειδικα στα χρονια μας ειναι περισσοτερο απο το καλο. Αυτο δε σημαινει ομως πως ειναι πιο δυνατο. Το καλο ειναι παντα ελαχιστο αλλα επιβιωνει και συνεχιζει να ζει μεσα στο σκοτος χωρις να πεθαινει η να βλαπτεται απο το κακο και παντα θα νικα.
Κοντα σ'αυτο, το φως αντιπροσωπευει την γνωση, την πνευματικοτητα, την σοφια, την εσωτερικη καλλιεργεια, τον πνευματικο πλουτο, την λαμπροτητα του νου. Το σκοταδι την αγνοια, τα αγαθα που φθειρονται, τον εντυπωσιασμο και την μαγεια που κρατα για λιγο και μετα χανεται. Οι αξιες που δινει το φως ειναι αυτες που κρατουν για παντα και αυτες που κανεις δεν μπορει να κλεψει. Αυτες, οι μονες που θα μεινουν οταν θα τα εχεις χασει ολα.


Στο ιδιο πλαισιο, το φως ειναι ισως και το πραγματικο, το αληθινο, το αφθεντικο, το αγνο. Το σκοταδι αντιθετα το ψευμα, η υποκρισια και η "εντυπωση".
Εχεις φτιαξει εναν ψευτικο εαυτο, σχηματισες μια εικονα για να αρεσει στους αλλους, κανεις πραγματα που καταβαθος δε σε εκφραζουν αλλα εισαι υπωχρεωμενος για τους αλλους.
Ολο αυτο δεν κανει πραγματικα τιποτα, δεν αξιζει τιποτα και δεν θα κρατησει. Βγαλε απο την ψυχη σου, απο την καρδια σου την αληθινη σου προσωπικοτητα, αποψη, συναισθηματα και ιδαιες, στιριξε την γνωμη σου, την επιλογη σου οποια και να ειναι. Μην φοβασαι αν τα αισθηματα σου ειναι διαφορετικα, αλλοκοτα ή αντιθετα απο αυτα των γυρω σου. Αν τα βγαλεις απο μεσα σου και τα δειξεις θα ειναι τα μονα πραγματα που θα αντιπροσωπευουν εσενα και μονο εσενα. Θα ειναι μοναδικα. Δεν θα φθαρθουν, δεν θα αλλιωθουν, δεν θα τα αμφισβητησει κανεις, θα νιωσεις ευτυχια γι'αυτα και θα τα σεβαστουν και οι αλλοι και θα τα διασωσουν ωστε οι σκεψεις να μην χαθουν ποτε. Και αυτο θα γινει γιατι θα ειναι πραγματικα, αληθινα, αυθεντικα μεσα απο την ψυχη σου. Μην προσποιείσαι κατι που δεν εισαι για του αλλους γιατι δεν θα σου δωσει κανεις αξια.


Και κατι αλλο... το σκοταδι... ο πειρασμος, η απολαυση, η αμαρτεια, η λαγνεια, η περιεργεια, η μαγεια... καθε ανθρωπος τα εχει αναζητησει στη ζωη του. Το σκοταδι ειναι περισσοτερο, οι ειδονες αυτες κυριαρχουν στο ανθρωπινο νου και πραγματοποιουνται στη ζωη του πολυ περισσοτερες φορες. Οσο πολυ ομως και να τις ζησει, σε καποια στιγμη τις ζωης του θα αναζητησει και το αγνο, το καλο, το ηθικο, θα το αναζητησει γιατι θα το εχει πραγματικη αναγκη. Και αν καταφερει και κανει καλο, εσω και ελαχιστο, θα ειναι το μονο πραγμα για το οποιο θα ειναι περηφανος στη ζωη του.


Το φως μπορει να ειναι ακομα ο Θεος. Οποιοσδηποτε Θεος. Το σκοταδι... απλα η απομακρυνση μας απο αυτον. Στην αρχη μπορει να μας φανει ελκιστικο, να νιωθουμε ελευθεροι μακρια του. Αυτο εινια μονο μια εντυπωση. Ακομη και ολη μας την ζωη να την περασουμε μακρια του, διωχνοντας τον, θα ερθει η στιγμη, και συγκεκριμενα καποια δυσκολη, τραγικη στιγμη που να μην φωναξουμε "Θεε μου βοηθησε με!". Και αυτο θα βγει απο μεσα μας τοσο αφθορμητα και ασυναισθητα. Και τοτε ο Θεος θα μας ακουσει. Μονο μια ακτινα του που θα μας στειλει θα ξετιλιχτει μεσα στο σκοταδι, θα το διαπερασει και θα μας αγγιξει.


Ο ανθρωπος ειναι συνεδεμενος με το φως, οπως και να το ερμηνευσεις, δε μπορει να ζησει χωρις αυτο οσο και να το αρνηται γιατι ειναι γεννημα του. Ειναι ζωη, το σκοταδι ανυπαρξια. Ο ανθρωπος ειναι κομματι του φωτος γιατι ειναι κομματι του Θεου. Δεν υπαρχει σκοτος γιατι πολυ απλα δεν υπαρχει θανατος.


Αυτα ειναι που καταλαβα με μια στιγμη καθως το διαβασα. Αν το εμβαθυνει κανεις, θα μπορουσε να πει πολλα περισσοτερα. Δεν εχω τετοιον σκοπο. Αυτες ηταν απλα οι σκεψεις μου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου